Bedrijfshalverlichtingen en normeringen: dit moet je weten

Als bedrijf doe je er goed aan om voor voldoende veiligheid te zorgen. Dit kan op tal van verschillende manieren. Een van de belangrijke zaken is het plaatsen van de juiste verlichting. Een goed lichtplan en het aanschaffen van de juiste LED verlichting zorgen ervoor dat de verlichting bedrijfshal optimaal is. Wat zijn de normeringen van bedrijfshalverlichting en hoe zorg je er voor dat je verzekerd bent van de juiste verlichting? Hier lees je alles wat je moet weten.

Wat zijn de normeringen voor bedrijfshalverlichting?

De Europese Unie heeft verschillende normen opgesteld voor de luxwaarden van binnenverlichtingsomgevingen en de hierbij behorende toepassingen. De bedrijfshalverlichting moet voldoen aan de NEN 12464-1 norm: binnen de nom staat vermeld dat LED verlichting voor bedrijfshal, werkplaats of industrie tenminste 100 lux moet en maximaal 500 lux mag uitstralen. De gemiddelde kleurtemperatuur is 4000K.

De voordelen van LED verlichting in de bedrijfshal

Goede verlichting in een bedrijfshal is belangrijk: deze ruimtes bestaan uit lange paden met hoge stellingen. Het is van belang om iedere plek te kunnen verlichten. Het begint met het opstellen van een lichtplan. Een lichtplan bestaat uit een plattegrond van de ruimte, waar de verlichting wordt geplaatst. Bij het maken van een lichtplan worden meerdere factoren meegenomen, waaronder techniek, gebruiksvriendelijkheid, duurzaamheid en design. Waar moet je rekening mee houden in het maken van een lichtplan? Dat lees je hier:

  • Bestaande stroomleidingen en lichtschakelaars: houd rekening met de aanwezigheid en locatie van bestaande lichtschakelaars en stroomleidingen.
  • Obstakels: ontstaat er schaduw door bijvoorbeeld bepaalde hoeken of stellingen? Hou hier rekening mee in het plaatsen van de verlichting.
  • Toepassing: er bestaan normen en richtlijnen over de verlichtingssterkte en het gewenste niveau hiervan in diverse soorten ruimtes. Ook voor de bedrijfshal zijn hier regels voor. Kijk altijd of er een maximale belasting geldt en houd hier rekening mee. 

Ontdek Prolumia: voor optimale verlichting

Meer energie besparen? Dat kan bij Prolumia.be. Hier kun je terecht voor het aanschaffen van een kwalitatief lichtmanagementsysteem voor de bedrijfshal. Dit systeem zorgt ervoor dat de verlichting efficiënt wordt aangestuurd. Het is op deze manier mogelijk om op afstand de verlichting te besturen, bijvoorbeeld met een sensor of tijdklok. Je bent zelf in de gelegenheid om een verlichtingsbehoefte in te stellen; dit kan vervolgens worden toegepast op de bedrijfshal LED verlichting. Prolumia LED verlichting voor bedrijfshallen brengt veel voordelen met zich mee. Zo zorgt het voor meer energiebesparing, zijn er diverse mogelijkheden voor efficiënte installatie en is er sprake van een veilige werkomgeving!

Recente blogs

Misschien voor jou?