Veilig werken met gevaarlijke stoffen in het kort

In diverse fabrieken door ons land wordt er gewerkt met gevaarlijke stoffen. Dit klinkt enger dan het is, want fabrieken zijn verplicht om er alles aan te doen om dit werk zo veilig mogelijk te maken. Bovendien voelen werkgevers ook richting deze werknemers deze plicht, waardoor zij deze stappen zo nauwkeurig mogelijk ondernemen. Bij gevaarlijke stoffen kan het gaan om van alles, van geuren tot aan chemicaliën. Ook kunnen gevaarlijke stoffen specifieke plekken van het lichaam deren, bijvoorbeeld de ogen of de handen. In specifieke gevallen kan zelfs het hele lichaam getroffen worden. Daarom zijn een aantal dingen van essentieel belang als er veilig met gevaarlijke stoffen gewerkt moet worden. We gaan er hieronder dieper op in.

Maak gebruik van een veiligheidsdouche

Een nooddouche, ook wel bekend als een veiligheidsdouche, is essentieel voor ieder bedrijf dat met gevaarlijke dan wel giftige stoffen werkt. Er worden sowieso veel maatregelen genomen om te voorkomen dat medewerkers gevaar lopen. Maar 100% kun je simpelweg niet garanderen. Het is daarom een goed idee om te beschikken over veiligheidsvoorzieningen die je meteen in kunt zetten in het geval het mis gaat. Het mooie aan een nooddouche is dat de medewerker die is getroffen meteen afgespoeld kan worden. Dit kan nare gevolgen in zijn geheel voorkomen dan wel de kans op letsel verkleinen. 

Daarom vinden wij een veiligheidsdouche zo’n enorme aanrader en een must voor ieder bedrijf dat werkt met gevaarlijke stoffen. Het draagt bij aan de veiligheid en verkleint de kans op nare gevolgen significant. Bovendien zijn er verschillende soorten douchen die toegepast kunnen worden. Zo is er bijvoorbeeld de plensdouche voor het hele lichaam, maar je hebt ook kleinere varianten die zich op specifieke plekken richten. Een oogdouche is hier een goed voorbeeld van. Als je op zoek bent naar een passende nooddouche voor jouw bedrijf, zijn er online meerdere aanbieders te vinden. Volgens kenners is Nedelko de beste van dit moment. 

Diverse soorten veiligheidsdouches

Een fabriek kan diverse soorten veiligheidsvoorzieningen toepassen. Een goed voorbeeld hiervan is een vloeistofdichte vloer, die onder meer voorkomt dat er bodem ontreiniging plaats kan vinden als er geknoeid wordt met vloeistoffen of chemicaliën. Een nooddouche zou eigenlijk een verplichting moeten zijn, zo essentieel kan het zijn om bij een getroffen medewerker erger te voorkomen. Deze douches kunnen chemische, bijtende, brandende en giftige stoffen van een medewerker wassen. Dit kan snel gebeuren, want tijd is essentieel tijdens dit soort situaties. Wil je veilig werken met gevaarlijke stoffen, dan is een nooddouche of veiligheidsdouche iets waar je zonder twijfel over moet beschikken.

Recente blogs

Misschien voor jou?