4 redenen om je bedrijf in stappen te verkopen

Ben jij het al een tijd aan het overwegen? Je bedrijf verkopen om daarmee tijd en geld voor andere doeleinden te gaan gebruiken? Die oldtimer die je altijd al wilde hebben, dat vakantiehuisje of gewoonweg meer tijd voor je gezin. Je twijfelt misschien over het juist moment of kun je het niet goed definitief loslaten omdat het voelt als je eigen kind. Dan is het voor jou verstandig om eens na te denken over een gefaseerde uitstroom, ook wel een pre-exit strategie genoemd. Je verkoopt je bedrijf dan in kleine stappen. Dit kan niet alleen financieel voordeel opleveren, maar ook nog eens voordeel voor jouw gemoedstoestand.

Meer kapitaal en de lage rente zorgt op dit moment voor hogere waarderingen

Er is meer kapitaal in de markt dan ooit tevoren. De lage rente zorgt ervoor dat ondernemingen een hogere waardering krijgen en op dit moment trekt dit veel investeerders aan. Deze trend zet dan ook al enkele jaren door. Dit betekent dat het nu misschien de tijd is voor jou om je bedrijf in stapjes te verkopen. Door je bedrijf nu in stapjes te verkopen, kun je ervoor zorgen dat je de maximale waarde uit je bedrijf haalt.

Expansiemogelijkheden voor je bedrijf

Investeerders en kopers brengen vaak kennis en expansiemogelijkheden mee, die een bedrijf nodig heeft om te groeien. Ze hebben de kennis en vaardigheden in huis om een bedrijf naar een hoger plan te tillen. Soms zijn er barrières van de groei waar ondernemers tegenaan lopen, dan is het verstandig om je bedrijf in stappen te verkopen. Een investeerder is altijd op zoek naar mogelijkheden om een bedrijf te laten groeien, waardoor de mogelijkheid ontstaat om de waarde van jouw restaandeel te verhogen. De investeerder zet zijn kennis, expertise en netwerk in om jouw onderneming te laten groeien. Verder kan het niet alleen financieel aantrekkelijk zijn, maar ook nog eens op persoonlijk vlak. Je kan namelijk zelf ook nog eens veel leren van de aanpak en expertise van anderen.

Een pre-exit strategie is financieel aantrekkelijk en meer risico-avers

Met een gefaseerde uitstroom van je bedrijf, kun je ervoor zorgen dat je er financieel beter voor komt te staan. Je kunt namelijk met elke stap wat geld opstrijken, in plaats van alles in één keer te doen. Je krijgt in zo’n situatie natuurlijk wel een kleiner stukje van de taart. Als die taart uiteindelijk echter vele malen groter wordt dan je zelf ooit had kunnen bereiken, dan pluk je daar ook de voordelen van. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld nog een aantal jaren wilt blijven werken, maar toch wat extra geld wilt hebben om bijvoorbeeld te investeren in een andere onderneming of om je pensioen te financieren.

Meer tijd voor andere zaken in het leven

Gedeeltelijke verkoop van je onderneming brengt vaak ook ruimte om je te focussen op zaken waar je écht goed in bent. De groei van een onderneming vraagt soms om bepaalde expertise die je zelf mist of waar je geen energie van krijgt, maar je kunt je tijd ook besteden aan je gezin of andere leuke dingen in het leven. Een pre-exit levert je dan ook tijd op om rustig na te denken over wat je met de rest van je leven wilt en kunt doen. Wil je meer informatie over het verkopen van je bedrijf om een slimme manier? Kijk dan eens op de website van Anno1982, hier vind je heel veel informatie over dit onderwerp

Recente blogs

Misschien voor jou?