Een bedrijf en waar je aan moet denken

Het is anno 2021 erg in de mode om een eigen bedrijf te hebben. We hebben massaal ontdekt dat zelf ondernemen meer op kan leveren dan voor iemand anders werken. Plus, het is hartstikke leuk om je eigen baas te zijn. Jouw regels, jouw tijd, jouw indeling en jouw visie. Niemand die je op de vingers kijkt en zegt dat iets niet mag of kan. Natuurlijk heeft dat ook nadelen. Dit betekent namelijk ook dat er niemand is die je controleert of op fouten wijst. En het voordeel van werken in loondienst is dat je je geen zorgen hoeft te maken wanneer je door omstandigheden (soms een tijd lang) niet kunt werken. Dan zit je wel veilig bij je werkgever. Maar als je je eigen werkgever bent, dan kun je simpelweg je werk niet uitvoeren, en heb je geen vangnet. Geen werk is geen inkomen. Los van dit risico, komt er van alles bij kijken als je een eigen bedrijf wil runnen.

Administratie

Je moet álles zelf regelen. Dus je moet ervoor zorgen dat er een nette administratie wordt bijgehouden van al het geld wat in en uit je bedrijf gaat. Wat wel een misverstand is, is dat er vaak wordt gedacht dat als je een eigen bedrijf hebt, dat je dan ook alles zelf moet uitvoeren. Dat is niet zo; je moet alleen zelf zorgen dat alles uitgevoerd wordt. Het is prima als je het administratieve gedeelte uitbesteedt aan een boekhouder. 

Je product

Het winstgevende gedeelte, waar je bedrijf om draait: jouw product. Je moet er altijd voor zorgen dat dit op niveau of van kwaliteit is. Dus je moet betrouwbare leveranciers hebben of je eigen leverancier zijn. Ga zorgvuldig om met materialen, ingrediënten en opslagplaatsen. Als je een dienst levert, zorg dan dat je altijd je skills op orde hebt. 

Levering

Als je goederen levert, wil je die ergens verkopen. Als je een fysieke winkel wil, moet je een geschikte, betaalbare ruimte vinden. En dan moet het ook nog een geschikte uitstraling hebben voor jouw bedrijf. Maar als je geen fysieke winkel hebt of je moet continu goederen verplaatsen voor import of export (als je een wat groter bedrijf hebt), kan je ook investeren in je eigen vervoersmiddelen. Een bestelbus of zelfs vrachtwagen, dus. Een camion occasion kan je online makkelijk vinden. Tweedehands is vaak net zo goed als nieuw, en dat scheelt je wel een hoop geld.  

Kortom: er komt veel bij kijken om je eigen zaken te regelen. Maar als je het goed doet, is het helemaal de moeite waard. 

Leave a comment